Ξεκαθαρίσματα

Καλή χρονιά σε όλους και όλες εύχομαι. Η νέα χρονιά να σας φέρει τα καλύτερα. Να έχετε υγεία, να είστε ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.

Και ενώ με το τέλος κάθε χρονιάς κάνουμε την ανασκόπησή μας, μετράμε τα υπέρ και τα κατά, τα λάθη και τα σωστά…αρχές του νέου χρόνου θέλουμε να αρχίσουμε να τηρούμε τους στόχους που θέσαμε, λες και ήδη ο καιρός έχει περάσει. Νιώθετε και σεις όπως και γω;

Το πιο εύκολο πράγμα για τις αρχές του χρόνου είναι τα ξεκαθαρίσματα κάθε είδους. Μου αρέσουν τα ξεκαθαρίσματα. Όχι μόνο επειδή ξεφορτωνόμαστε επί της ουσίας ό,τι δεν χρειαζόμαστε, αλλά πιο πολύ επειδή μένουμε με ό,τι αξίζει. Πέρα από τα ξεκαθαρίσματα που αφορούν σε ανθρώπους, που τις περισσότερες φορές είναι επώδυνα και απαιτούν προσπάθεια και ισχυρή θέληση, τα ξεκαθαρίσματα που αφορούν πράγματα μπορούν να αποτελέσουν ευχάριστες ενασχολήσεις για εμάς. Οπότε πάμε να δούμε τι ξεκαθαρίσματα μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε μέσα από αυτά να αντλήσουμε ικανοποίηση.

Αφιερώστε κάποιο απόγευμα που νιώθετε ότι έχετε ενέργεια για κάτι δημιουργικό.

1. Project 1: Ντουλάπα

Μετά τους ανθρώπους, το δυσκολότερο project ever! Το ξεκαθάρισμα των ρούχων είναι μια διαδικασία αρχικά χρονοβόρα. Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει να ξεκαθαρίζετε τα ρούχα σας με την κολλητή σας ή τη μαμά σας για βοηθό και δεν έχετε μείνει πάνω από ένα μπλουζάκι επί ώρες επειδή δεν ξέρετε αν θέλετε να το αποχωριστείτε ή όχι;

“Μήπως τελικά δεν είχα βρει να το συνδυάσω;”

“Μήπως αυτό το νέο παντελόνι που αγόρασα τα Χριστούγεννα βρήκε το ταίρι του;” 

“Μα το χα βάλει όταν με πρωτοφίλησε, έχει συναισθηματική αξία για μένα.”

Και κάπου εδώ εμφανίζομαι εγώ για να σας δώσω την χρυσή μου συμβουλή. Δεν ντρέπομαι και εγώ τα ίδια σκέφτομαι. Αλλά επειδή μια φορά ξεκίνησα αρχές Γενάρη να ξεκαθαρίζω την ντουλάπα μου και τελείωσα τέλη Γενάρη το ολικό ξεκαθάρισμα…είπα να ορίσω 2-3 προϋποθέσεις για τα ρούχα που θα κρατάω. Οι προϋποθέσεις έχουν την μορφή ερωτήσεων και ανάλογα την απάντηση ορίζεται και το μέλλον του ρούχου.

large.jpg

1.1. Μου κάνει;

Πολλά ρούχα τα κρατάμε χωρίς να ελέγχουμε αν μας κάνουν ακόμα. Όχι εγώ, μια γνωστή μου.

1.2. Το φόρεσα την τελευταία χρονιά; Και αν ναι, πόσες φορές;

Αν δεν το φορέσατε καθόλου, θα υπήρχε λόγος. Πιστέψτε με. Αν το φορούσατε μια φορά το μήνα (και αυτή τη φορά όλα τα άλλα ήταν άπλυτα), πρέπει να το αποχωριστείτε. Αν το φορούσατε δυο-τρεις φορές το μήνα είναι μια χαρά. Αν το φορούσατε συνέχεια πάει να πει ότι είναι το αγαπημένο σας και εννοείται μπορείτε να το κρατήσετε.

Με αυτές τις δύο ερωτήσεις όλα τα διλήμματα λύνονται. Ανάλογα την απάντηση στην πρώτη ερώτηση, πάτε στη δεύτερη. Αν η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι “όχι”, τότε δεν υπάρχει λόγος να απαντήσετε και την δεύτερη. Με αυτό τον τρόπο κρατάτε στην ντουλάπα σας ρούχα που πραγματικά χαρήκατε να τα φοράτε τη χρονιά που πέρασε, σας κολακεύουν και προφανώς σας κάνουν.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ρούχα, αυτά που δεν θα κρατήσετε, μπορείτε να τα δώσετε είτε στους πρόσφυγες, είτε σε κάποιο ίδρυμα, είτε σε κάποια φίλη σας. Μην πετάτε ποτέ ρούχα.

Όλη αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει αρκετά στη ζωή σας. Αρχικά δεν θα σπαταλάτε χρόνο τα πρωινά που σηκώνεστε για δουλειά για να επιλέξετε ανάμεσα σε χιλιάδες ρούχα. Κατά δεύτερον τα ρούχα που θα επιλέγετε θα σας κολακεύουν και θα νιώθετε άνετα μέσα σε αυτά. Και τρίτον με το μοίρασμα των ρούχων σε άλλους ανθρώπους, νιώθετε αυτή την ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν προσφέρουμε που ανάλογή της δεν υπάρχει.

2. Project 2: Καλλυντικά

Πόσα μπουκαλάκια έχετε στο μπάνιο με προϊόντα που δεν ξέρετε τι είναι, από πότε τα έχετε και γιατί τα είχατε αγοράσει; 😛 Θεωρώ πολλά. Ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε όσα καλλυντικά τα έχετε πάνω από την ημερομηνία που αναγράφεται (κάπου στο προϊόν έχει ένα σαν βαζάκι που πάνω του λέει 12Μ, 6Μ κτλ. και αφορά στους μήνες που αντέχει το προϊόν εφόσον ανοιχτεί). Ήρθε η ώρα να δανείσετε όσα καλλυντικά αγοράσατε και τελικά δεν είναι για την επιδερμίδα σας. Ήρθε η ώρα να αποφασίσετε ότι αυτό το make up, όσο και να το πιέζετε δεν βγάλει άλλο προϊόν και ότι η αγαπημένη σας κολώνια έχει ξεθυμάνει. Σκοπός σας είναι να μείνετε με όσα προϊόντα υπάρχουν στην καθημερινή σας ρουτίνα, τα χρησιμοποιείτε και είστε ευχαριστημένες από αυτά. Επίσης, μέχρι να τελειώσετε αυτά, μη γεμίζετε το μπάνιο σας με άλλα, διότι έτσι δεν πρόκειται να τελειώσετε κανένα και θα καταλήξετε να τα πετάξετε. Και είναι κρίμα.

large.png

3. Project 3: Παππούτσια, εσώρουχα, κάλτσες, τσάντες κτλ.

Όλοι το γνωρίζουμε ότι αποτελούν δική τους κατηγορία. Από παππούτσια έχω να σας πω πως τελικά αξίζει να πάρεις κάτι ακριβό παρά κάτι φτηνό. Δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα πόδια μας, ενώ θα πρεπε. Νομίζουμε ότι δεν μπορούν να πάθουν κάτι και όμως τα φτηνά και κυρίως κακής κατασκευής παππούτσια μπορούν να μας προκαλέσουν χρόνια προβλήματα. Οπότε όσον αφορά στα παππούτσια ισχύουν οι ερωτήσεις για τα ρούχα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Μην κρατάτε κανένα παππούτσι το οποίο δεν σας κάνει να περπατάτε και να νιώθετε άνετα.

Όσον αφορά στα εσώρουχα, ένα καλό ξεκαθάρισμα με βάση την ερώτηση: “μου κάνει;”, νομίζω ότι αρκεί, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσωπικό αντικείμενο που κυρίως αγοράζουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας και μας αρέσει ούτως ή αλλιώς σαν σχέδιο. Για καλύτερη ταξινόμηση μπορείτε να βάλετε όλα τα βαμβακερά μαζί και όλα τα μη χωριστά.

Όσον αφορά στις κάλτσες, κρατάμε όσες δεν έχουν χάσει αρχικά το άλλο τους μισό. 😛 Κατά δεύτερον κοιτάμε να μην μας στενεύουν και μας κόβουν το αίμα και μετά να μην έχουν ξηλωθεί. Αν έχουν ξηλωθεί, μπορούμε να τις ράψουμε. Κατά τα άλλα τις υπόλοιπες τις κρατάμε. Για καλύτερη δική σας εξυπηρέτηση μπορείτε σε ένα κουτάκι να βάλετε τις κοντές και σε άλλο τις ψηλές.

Όσον αφορά στις τσάντες, κρατήστε μόνο όσες βολευτήκατε τον τελευταίο χρόνο και όλες τις άλλες χαρίστε τες σε φίλες σας. Η τσάντα είναι ένα αξεσουάρ που αν το βολευτείς, δύσκολα αλλάζει και ειδικά αν το βολεύεσαι για τη δουλειά σου. Οπότε κρατήστε λίγες και καλές για κάθε περίσταση. Για καλύτερη προστασία των ακριβών τσαντών σας, βάλτε τες μέσα σε σεντόνια παλιά ή μαξιλαροθήκες έτσι ώστε να μην πάθουν τίποτα.

Τέλος αποχωριστείτε τα σεντόνια που πλέον έχουν χάσει το χρώμα τους και την απαλότητά τους στο πέρασμα των χρόνων. Εναλλακτικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για πάρα πολλές δουλειές όπως το να τα στρώσετε κάτω όταν βάφετε αντί για εφημερίδες ή για να σκεπάσετε τα έπιπλά σας.

4. Project 4: Βιβλία, cds, περιοδικά

Δύσκολο project. Σχετικά με τα βιβλία θα προτείνω να κάνει ο καθένας ό,τι τον εμπνέει. Προφανώς αν κάποιο βιβλίο το διάβασε και δεν του άρεσε μπορεί να το χαρίσει σε κάποιον άλλον. Το σκουπίδι του ενός, θησαυρός του άλλου λένε εξάλλου. Αλλά επειδή πρόκειται για βιβλία και κάθε βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της δεν πρέπει να χει μόνο βιβλία που αρέσουν στον ιδιοκτήτη, μπορεί κάποιος να θέλει να κρατήσει και αυτό που δεν του άρεσε. Εξάλλου κάθε βιβλίο, αρέσει – δεν αρέσει, δίνει ένα μάθημα και προπάντων αφηγείται τη δική του ιστορία.

Όσον αφορά στα CD, προτείνω να κρατήσετε μια δισκοθήκη με δίσκους που παίζουν, σας αρέσουν και θεωρείτε ότι με τα χρόνια θα χαίρεστε που θα τους έχετε. Μπορεί τα γούστα σας να έχουν αλλάξει, αλλά κάποιοι δίσκοι – το γνωρίζουμε πολύ καλά – μετά από χρόνια θα αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια. Όσον αφορά στους υπόλοιπους, δανείστε τους ή δώστε τους σε παλαιοπώλες.

large (2).jpg

Όσοι κάνετε συλλογή από περιοδικά, διαχωρίστε τα και βάλτε τα σε κούτες για να τα προστατέψετε από τη φθορά του χρόνου. Αποχωριστείτε όσα πλέον έχουν καταστραφεί ή δεν είναι πια του γούστου σας.

Αυτά έχω στο νου μου να κάνω και γω, έτσι για να γεμίσω δημιουργικά τα απογεύματά μου – αφού παραδώσω σε λίγες μέρες τη διπλωματική μου. Εσείς πως σκέφτεστε να ξεκινήσετε το 2016;

xxx,

Kori.

Advertisements

3 thoughts on “Ξεκαθαρίσματα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s