6 facts about Camping

Το camping στην Ελλάδα θεωρώ είναι πολύ παρεξηγημένο. Στο μυαλό πολλών είναι συνυφασμένο με τη βρώμα, την άβολη ζωή, την ζωή στις σπηλιές (wtfiswrongwithyoupeople), την στέρηση, τα μικρόβια, τις αρρώστιες και γενικά με οτιδήποτε δυσάρεστο μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους.

Εγώ από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, κάνω camping. Από μικρή ηλικία, παρέα με τους γονείς μου και μια μικρή σκηνή, αλωνίζαμε στα camping της Ελλάδας. Δεν θυμάμαι πολλά από εκείνη την εποχή, αλλά έχω πάμπολλες φωτογραφίες να μου δείχνουν πόσο ωραία περνούσα. Ειδικά μία φωτογραφία συγκεκριμένη: εγώ με pampers και φορμάκι, το μαλλί μπούκλα (!?), ξυπόλητη και κρατώ στο χέρι ένα ψάρι που είχαμε πιάσει. To make the long story short, η σχέση μου με το camping ξεκινά 23 χρόνια πίσω και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

large1

Πριν από περίπου 14 χρόνια, αγοράσαμε ένα εξοχικό και η σχέση μας με το camping διακόπηκε, αν και δεν σταματήσαμε ως οικογένεια να αναπολούμε παλιές καλές στιγμές στην σκηνή ή να συζητάμε μήπως γυρίζαμε στην τότε εποχή. Ένα πρωινό πριν από 6 χρόνια, βρεθήκαμε με ένα τροχόσπιτο στην κατοχή μας και ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Έκτοτε οι διακοπές μας μοιράζονται ανάμεσα στο εξοχικό και το τροχόσπιτο!

large2

Αρχικά να επισημάνω ότι αναφέρομαι σε οργανωμένα camping και όχι σε ελεύθερα και κατά δεύτερον να σας πω ότι είμαι μανιακή με την καθαριότητα, την τακτοποίηση κτλ. Πάμε όμως να τα πάρουμε ένα-ένα.

#1: Φυσικές ανάγκες και συνθήκες υγιεινής

Ένας από τους λόγους που πολλοί δεν προτιμούν το camping είναι οι φυσικές μας ανάγκες και οι συνθήκες υγιεινής. Αυτές τις ιδιωτικές στιγμές, θέλουμε να είμαστε όσο περισσότερο άνετοι γίνεται και επίσης φροντίζουμε οι συνθήκες υγιεινής να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Αρχικά να σας πω ότι στα οργανωμένα camping, συνήθως-αν όχι πάντα-υπάρχει υπηρεσία καθαρισμού. Είναι απαραίτητο. Επίσης θεωρώ ότι επειδή ακριβώς υπάρχει αυτός ο φόβος των μικροβίων, τείνουμε να προσέχουμε είτε να καθαρίζουμε περισσότερο το μέρος αυτό. Τι εννοώ; Πάντα κουβαλάω σε μικρή συσκευασία ένα απολυμαντικό πετσετάκι και με αυτό καθαρίζω κάθε φορά τα σημεία με τα οποία έρχομαι σε επαφή. Όσα χρόνια κάνω camping, ελάχιστες φορές έγινα μάρτυρας απερίγραπτης βρωμιάς σε τουαλέτες και όπως σας είπα φημίζομαι για την εμμονή μου με την καθαριότητα. Για να κλείσουμε το θέμα αυτό εδώ, πριν επιλέξετε ένα camping, σιγουρευτείτε ότι τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής σε όλες τις εγκαταστάσεις και ειδικότερα στις τουαλέτες. Επίσης είμαι της άποψης ότι το χώρο που δεν μας ανήκει τον κάνουμε βρώμικο εμείς. Πόσες φορές έχετε χρησιμοποιήσει τουαλέτα μαγαζιού ή γυμναστηρίου π.χ. και έχετε δει κάτω πεταμένα χαρτιά κ.ά. (για να μην δώσω πλήρη εικόνα); Εμείς είμαστε παιδιά…hello! Επειδή όμως θέλω να είμαι αντικειμενική στο άρθρο αυτό, όσον αφορά αυτό το θέμα, δεν αντέχεται για πάρα πολλές μέρες. Όταν δεις ότι σε πιάνει κάτι σαν homesick και τα βαριέσαι όλα στο camping, καλύτερα να φεύγεις.

#2: Εγώ και η φύση

Καταλαβαίνω ότι δεν είμαστε όλοι φίλοι με τη φύση, ούτε εγώ δεν είμαι τόσο φίλη με τη φύση. Στο camping έχω έρθει σε επαφή με αρκετά ζιζάνια του κόσμου αυτού, κανένα δεν ήταν τόσο επικίνδυνο όσο νόμιζα. Γενικά γίνονται απολυμάνσεις, ψεκασμοί κτλ, οπότε ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να δω κάτι που δεν θέλω, ειδικά στα οργανωμένα camping. Βέβαια επειδή οι κίνδυνοι πάντα καραδοκούν, να είστε προετοιμασμένοι γενικά, να έχετε στην κατοχή σας φαρμακείο με είδη πρώτης ανάγκης καθώς και να γνωρίζετε τηλέφωνα και περιοχές των πλησιέστερων ιατρικών κέντρων και νοσοκομείων.

#3: Unplugged

Καταλαβαίνω όσους δεν μπορούν λεπτό να αποσυνδεθούν από τον μαγικό κόσμο του ίντερνετ και των εφαρμογών του. Είμαι μία από αυτούς διάολε. Όμως παρόλα αυτά θεωρώ δώρο το να μπορώ να απολαύσω μια βδομάδα, δέκα μέρες, μακριά από την τεχνολογία γενικότερα, είτε αυτό είναι κινητό, είτε αυτό είναι υπολογιστής, tablet κτλ. Είναι μια καλή ευκαιρία να έρθεις κοντά με τους ανθρώπους, να συζητήσεις μαζί τους, να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο, να σκεφτείς λίγο εσένα και τα θέματα που σε αφορούν. Το camping σε εμπνέει γενικά να απέχεις από συσκευές και σε ωθεί να εμπνευστείς από τοπία (κάνοντας ωραίους περιπάτους) και ανθρώπους (συζητώντας γύρω από τη φωτιά). Από την άλλη για όσους η δουλειά τους έχει να κάνει με το διαδίκτυο, πολλά camping προσφέρουν δωρεάν wi-fi.

enhanced-398-1428635066-5

#4: Ύπνος και αγαπημένες συνήθειες

Πολλοί δεν αποχωρίζονται το κρεβατάκι τους. Να σας πω όμως ότι αποδεδειγμένα στο camping κοιμάσαι καλύτερα. Κοιμάσαι και ξυπνάς και καλύτερα. Και ζεις παραπάνω γιατί ξυπνάς νωρίτερα. Δεν συγκρίνεται με τίποτα ο ζεστός καφές με την πρωινή πάχνη έξω από τη σκηνή. Με τίποτα λέμε. Ακόμα και οι αγαπημένες σου συνήθειες διαφέρουν όταν τις κάνεις στο camping. Ο καφές, ένα καλό βιβλίο και η φύση δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για να απολαύσεις κάθε δραστηριότητα στο έπακρο. Με όλες τις αισθήσεις σου. Από την άλλη αν δεν μπορείς με τίποτα να βολευτείς, καταλαβαίνω ότι δεν αξίζει να περνάς τις νύχτες ξάγρυπνος απλά για να κάνεις camping. Δοκίμασε βέβαια fluffy παπλώματα και μαξιλάρες είτε τοποθέτησε ένα καλό ράντζο στη σκηνή. Αν ούτε αυτά δουλέψουν, υπάρχουν και τα ξενοδοχεία. Δεν είμαστε όλοι γεννημένοι για τα ίδια πράγματα.

large

large1

#5: Σύσφιξη σχέσεων

Δεν είναι τυχαίο που οι καλύτερες συζητήσεις γίνονται σε παραλίες, με αναμμένη φωτιά, κιθάρες, μπύρες και καλή παρέα. Το camping προσφέρει απλόχερα αυτή την εμπειρία. Τα βράδια γίνονται μαγικά κάτω από το σεληνόφως και οι νύχτες αξέχαστες για το υπόλοιπο της ζωής σου. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση.

large2

#6: Φαγητό

Το camping αφήνει την φαντασία να οργιάζει όσον αφορά στο φαγητό. Δεν έχεις πολλές δυνατότητες και αυτό ακριβώς σε κάνει να παρασκευάζεις και να τρως φαγητά που ουδέποτε θα έτρωγες στο σπίτι σου. Προσπαθείς να βρεις τρόπο να συνδυάσεις ό,τι έχεις και αυτό οξύνει τη δημιουργικότητά σου. Αν παρόλα αυτά το μαγειρευτό φαγητό αρχίζει και σου λείπει, ή δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό, ή το εστιατόριο του camping δεν έχει καλό φαγητό, είτε βρες κάποια κοντινή ταβέρνα να εξυπηρετηθείς κάποιες μέρες είτε αν σου προξενεί τόσο μεγάλο πρόβλημα απέφυγε να κατασκηνώσεις 🙂

large3

large4

Και κάποιες γενικές οδηγίες προς ναυτιλομένους:

  1. Γενικά keep it simple. Όχι πολλά τσουμπλέκια, όχι πολλά πράγματα. Το camping είναι για λίγο, όσο δηλαδή για να το ευχαριστηθείς στο έπακρο, χωρίς το άγχος του μαζέματος.
  2. Να έχεις έτοιμο από πριν ένα τσαντάκι για το μπάνιο όπου θα έχεις τα απολύτως απαραίτητα ώστε πάντα να κουβαλάς μαζί σου ό,τι χρειάζεσαι, ειδικά αν η τουαλέτα απέχει από τη σκηνή σου.
  3. Τα φιδάκια, οι ταμπλέτες και οι σιτρονέλες θεωρούνται απαραίτητα αξεσουάρ.
  4. Μακρυά παντελόνια και ζακέτες ενδείκνυνται.

Ελπίζω το άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

xxx,

Kori

Disclaimer: Δεν μου ανήκει καμία φωτογραφία.

Advertisements

2 thoughts on “6 facts about Camping

  1. 4 χρόνια κάνω κάμπινγκ, φέτος πρώτη φορά έκανα και ελεύθερο, απίστευτη εμπειρία! 🙂

    Δυστυχώς το κάμπινγκ είναι παρεξηγημένο κι από τις δύο πλευρές: όσοι δεν κάνουν το θεωρούν βρώμικο (?), αλλά, δυστυχώς, πολλές φορές κι όσοι κάνουν δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες και φεύγοντας αφήνουν πίσω τους ένα βουνό σκουπίδια (στο ελεύθερο).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s